Munkatársunk a 15. Európai AIDS Konferencián (EACS) Barcelonából tudósít

2015. október 21.

Munkatársunk Bereczky Tamás tudosítása Barcelonából a 15. Európai AIDS Konferenciáról (EACS):

"Amit mindenképpen ki szeretnék emelni a konferencia témái közül, az a (1) prevenciós kezelés (PrEP) fontossága és a (2) kezelés minél korábbi megkezdésének fontossága a diagnózis után.

(1) A jelenleg egyelőre Truvada© alkalmazása mellett nyújtott prevenciós kezeléssel kapcsolatban a legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy az önmagában kb. 96%-os hatákonysággal előzi meg a HIV elkapását, míg más prevenciós módszerek (pl. óvszer) kombinált alkalmazásával ez az arány még javítható is. A korai kezelés és a PrEP párhuzamos, következetes és olcsó alkalmazása végre valódi perspektívát nyit arra, hogy nagyjából 10 év alatt lelassítsuk és megállítsuk a HIV járványt. A PrEP folyamatos és megszakításokkal történő szedése közel egyformán eredményes, míg a mellékhatások elhanyagolhatóak az eddigi vizsgálatok alapján.

Azonban a Truvada© prevenciós alkalmazása Európában még nem rendelkezik törzskönyvvel. Ezért a legfontosabb feladat jelenleg a gyártó Gilead Sciences meggyőzése arról, hogy az erre vonatkozó kérelmet benyújtsa, hogy a gyógyszer megelőző célokra is felírható legyen. Az ezen a hétvégén folyó European Community Advisory Board konferencián éppen erről van szó, a Gilead Sciences vezetői egy napos értekezleten tárgyalják ezt meg velünk.

Közben azt is tudjuk, hogy sokan rendelnek Indiából és Kínából hasonló, generikus készítményeket. Ezek között sok nagyon megbízható, jó minőségű gyógyszer van, de ha tudomásotok van arról hogy valaki ilyen készítményt szed megelőző céllal, akkor érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy a valóban biztonságos generikus gyógyszerek felismerésében és megrendelésében segíthet többek között ez a honlap:
http://i-base.info/simoncollins/2015/10/buying-generic-medication-online-in-the-the-uk-prep-and-hepatitis-c/

(2) Az Európai AIDS Klinikai Társaság (EACS) új kezelési irányelvei is kimondják, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tudományos adatok egyértelműen indokolják az antiretrovirális kezelés mielőbbi megkezdését. Ezért a diagnózis után minden esetben el kell kezdeni a gyógyszerszedést, mert ezzel a HIV-fertőzött személy egészsége hosszú távon megőrizhető, és tovább is él. Dr. Szlávik János egy korábbi levelében így tájékoztatott engem:
"Meg lehet kérdezni azt a néhány embert aki ezzel foglalkozik, pl. arról, hogy hazánkban már minden HIV-pozitívnak felajánlják a kezelést, illetve, hogy a kezelési protokollok nyilvánosak (csak keresni kell) és a többi."

Nagyon jó hír ez, mert egyelőre nem nagyon van olyan ország az Európai Unióban, ahol ezt a gyakorlatot valóban be lehetne tartani. Általában anyagi okok miatt egyelőre a legtöbb helyen a CD4-es szám és százalék határozza meg a kezelés megindítását. Az általam fellelt kezelési protokoll (Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az ...) ezt még nem tartalmazza, de úgy tudom, hogy létezik vagy készül az új kezelési protokoll már. A kollégáimat már tájékoztattam arról, hogy Magyarországon ilyen haladó szellemben folyik az ellátás, a tapasztalatokat az Európai Járványügyi Hatóság készül vizsgálni jövőre. Arra kérlek titeket, hogy ha újonan kiszűrt HIV-fertőzött beteggel beszéltek, bátorítsátok ti is arra, hogy kérje és vegye fel a kezelést a lehető leggyorsabban.

Egyebekben sokan és intenzíven készülünk a HIV-tesztelés (és HCV-tesztelés) európai hetére, ami november utolsó hete lesz."

Munkatársunk Bereczky Tamás tudósítását olvashatták